naslov_lisnati

Teško je zamisliti marendu ili kakvu kratku pauzu koja nije popraćena lisnatim proizvodom poput nadjevenog peciva ili bureka.

Ipak, najpoznatije je pecivo francuski croissant koji sa zadovoljstvom izdvajamo iz naše ponude kao proizvod kojem je posvećena posebna pažnja pri izradi. Naime, ova pariška poslastica datira još iz 19. stoljeća kada se spominje kao vrsta “orijentalnog peciva” jer izgledom podsjeća na polumjesec, jedan od simbola Orijenta. Prema nekim zapisima, croissant je zapravo pripreman prema nešto drugačijem receptu ranije u Beču, ali upravo su Francuzi zaslužni za njegov današnji okus i izgled te su ga generacijama usavršavali i doveli do oblika i okusa kojega vam donosimo danas.

I ostala lisnata peciva iz naše ponude proizvodi su od lisnatog kvasnog ili beskvasnog tijesta upotpunjenih raznovrsnim nadjevima poput sira, jabuka, višanja, oraha ili džema.

Proces proizvodnje lisnatog programa složen je i prolazi kroz nekoliko faza. Na početku je potrebno pripremiti sirovine i masnoću, odnosno margarin, a zatim se posebna pažnja pridaje zamjesu kao jednom od najvažnijih dijelova ovoga procesa.

Slijede laminiranje i preklapanje tijesta, završno oblikovanje, fermentacija i konačno – pečenje. Nerijetko naš lisnati program bude poslužen još topao nakon pečenja, a vi mu ne pokušavajte odoljeti. Prepustite se hrskavim koricama tijesta s vašim omiljenim okusom nadjeva i uljepšajte minute svoga dana.


ŠTRUDEL – kolač od svježeg beskvasnog tijesta, tanko vučenog na kore. Pritom se kore prekriju raznim vrstama nadjeva poput svježeg sira, jabuka, oraha ili višanja, zarolaju se na zasebne komade i peku.

 

 

 

 


KRAVATA – pecivo od lisnatoga tijesta ispunjeno mliječnim namazom i posuto raznim sjemenkama. Tijekom pripreme, tijesto se reže po sredini te se krajevi provuku kroz razrezanu sredinu kako bi pecivo poprimilo svoj specifičan oblik koji podsjeća na vezanu kravatu.

 

 

 

 


INTEGRALNI ŠTAPIĆI – ovi zdravi zalogaji vrlo su popularni jer su izuzetno ukusni te sadrže razne sjemenke zbog čega su ujedno dobri za probavu. Njihova je priprema jednostavna te traje tek oko 20 minuta.

 

 

 

 


BURKIFLA – jedan je od proizvoda koji nosi dugu tradiciju u proizvodnji. Riječ je o prhkom lisnatom proizvodu, zaobljena oblika, posutom šećerom u prahu čija je unutrašnjost ispunjena slatkim nadjevom  od oraha.

 

 

 

 


PLETER VIŠNJA – pecivo od lisnatoga tijesta, izduljenoga oblika čije su lisnate kore prije pečenja zarolane i ispunjene sočnim nadjevom od višanja.

 

 

 

 

 


CROISSANT S ČOKOLADOM – croissant je jedna od delicija naše proizvodnje jer je izrađen od najtanjeg i najfinijeg pažljivo pripremanog tijesta. Njegova je unutrašnjost ispunjena nadjevom od čokolade, a njegov je gornji dio prekriven mrvicama od čokolade.

 

 

 

 


PLETER ŠPINAT – Ova slana poslastica izrađena je od gotovih kora koje su prije pečenja nadjevene kuhanim špinatom i zatim zarolane. Njegov gornji dio izrezan je u obliku pletera po čemu je i dobio ime.

 

 

 

 


HRENOVKA U LISNATOM – ovaj jako ukusan lisnati proizvod jedan je od omiljenih, pogotovo u vrijeme pauza na poslu. To je kuhana hrenovka, zavaljana u lisnato tijesto što ovu kombinaciju čini neodoljivom.

 

 

 

 


PLETER ČOKOLADA – pecivo od lisnatoga tijesta, izduljenoga oblika čije su lisnate kore prije pečenja zarolane i ispunjene sočnim nadjevom od čokolade.

 

 

 

 

 


SLANA PITA – Ukoliko uživate u pitama, a radije biste se odlučili za slani okus, a ne jedan od naših slatkih nadjeva, svakako preporučamo našu Slanu pitu. Uživajte u siru zarolanom u lisnato tijesto koji je dobitna kombinacija za svako nepce.

 

 

 

 

 


RUPĆIĆ SA SIROM – Ovaj fini, mekani zalogajčić spravljen je od kora lisnatoga tijesta koje su punjene svježim sirom. Reže se najčešće u obliku trokuta, a svježina njegova okusa najviše dolazi do izražaja dok je još topao.